5 vietnamesiske nudelsupper – hvad skal du smage i Hanoi
Nudelsuppernes hovedstad og madoplevelser i Hanoi
Hvis der findes en hovedstad for nudelsupper i Sydøstasien, så må det være Hanoi i Vietnam. De vietnamesiske nudelsupper er en hjørnesten i madkulturen, og Hanoi bugner af dem. Derfor skal du spise Hanois mange nudelsupper, når du besøger byen.
Det subtropiske klima i Nordvietnam gør Hanoi køligere end resten af Sydøstasien og Nudelsupper er bare tiltalende på kølige dage. I Vietnam spises de hele dagen – fra morgenmad til aftensmad. Nordvietnam har en krydderipalette, der adskiller sig fra resten af regionen. Det kommer jeg nærmere ind på i afsnittet om den klassiske Pho Bo, en af Hanois mest populære nudelsupper.
Men Klimaet alene forklarer ikke Hanois særlige passion for nudelsupper. Den frodige jord ved den Røde Flods delta og Hanois mange floder og søer giver rig adgang til fisk og landbrugsdyr. Samtidig skaber Hanois tempererede klima perfekte forhold til at dyrke lokale ingredienser som friske krydderurter og grøntsager.
Som hovedstad er Hanoi også et smeltepunkt for kulinariske traditioner fra hele Vietnam. Regionale varianter af vietnamesiske nudelsupper er nået til byen og tilpasset lokale smage, hvilket har øget mangfoldigheden. Mange opskrifter går i arv gennem generationer, og nudelsuppernes popularitet betyder, at der hele tiden opstår nye.
Formålet er at nævne de mest kendte, som skal prøves, samt nogle personlige favoritter, der efter min mening er de bedste nudelsupper i Hanoi.
Pho Bo – Vietnams nationalret og mest ikoniske nudelsuppe
Du har sikkert allerede hørt om Pho Bo – den mest kendte vietnamesiske nudelsuppe og landets nationalret. En guide til vietnamesisk nudelsuppe i Hanoi kan selvfølgelig ikke være uden, men Pho er en oplagt begyndelse, da den fremhæver Nordvietnams unikke krydderipalette.
Denne traditionelle vietnamesiske suppe er kendt for sin blanding af varme krydderier som kanel, kardemomme, nelliker og stjerneanis – klassisk for Nordvietnams subtropiske klima. Krydderipaletten giver en mere subtil og raffineret smag, der adskiller sig fra de kraftigere smage i Sydøstasien, med aromatiske urter som citrongræs, kaffirblade og galangal.
Pho stammer muligvis fra Nam Dinh, ikke langt fra idylliske Ninh Binh, men det var Hanoi, der gjorde retten populær. I Nord er den vietnamesiske nudelsuppe lettere end dens sydlige modstykke, hvor begge er lavet på en fond a okseben. Pho serveres med Pho-nudler som base, rå oksekød på toppen og den varme suppe, der tilbereder kødet direkte i skålen.
Når du nyder Pho i Hanoi, så prøv Tra Da, en usødet iste, der passer perfekt til retten. Den milde smag passer perfekt til pho, uden at overdøve retten. På bordet finder du normalt frisk chili, lime, chilisauce og eddike med hvidløg. Men smag altid på suppen først! Den er præcis, som kokken har tiltænkt – tilføj kun lidt og kun for at fremhæve smagen.
Personligt synes jeg, Pho Bo er bedst med en skefuld chili lavet til pho, syltet hvidløg og lime. Husk også godt med bønnespirer og krydderurter.
Og for øvrigt: kanel, kardemomme, nelliker og stjerneanis – nogen, der sagde jule-nudelsuppe?
Bun Rieu - nudelsuppen for dig der vil udforske det vietnamesiske køkken
Efter den formelle start er det tid til en personlig favorit. Bun Rieu er en mindre kendt vietnamesisk nudelsuppe uden for Vietnam. Denne tomatbaserede suppe har en syrlig og umamirig smag, der adskiller sig fra Pho Bo og kan overraske danske smagsløg. Den er perfekt for dem, der vil udforske autentiske retter og dykke ned i madkulturen i Vietnam.
Bún Rieu er en kompleks og aromatisk suppe med en intens, syrlig smag fra fermenterede ingredienser som shrimp- og krabbepaste, der er centrale ingredienser i vietnamesisk mad. Traditionelt laves suppen på ferskvandskrabber, som knuses og sies, hvilket giver suppen dens karakteristiske smag.
Nudelsuppe serveres i Hanoi med risnudler og friske krydderurter som mynte, koriander og perilla, hvilket gør den både smagfuld og indbydende. Suppen indeholder ofte tofu, krabbekød, og nogle gange oksekød, svinekød eller tilmed snegle. Hvis snegle skræmmer, skal du blot styre udenom ‘ốc’.
Jeg synes, Bun Rieu smager bedst med en generøs mængde fermenteret shrimp paste, der giver en kraftig umami-smag. En klassisk ingrediens i vietnamesisk streetfood, som dog kan overraske nye smagsløg.
Hvis du besøger Hanoi, bør du ikke gå glip af denne nudelsuppe – en unik smagsoplevelse og en essentiel del af, hvad man skal smage i Hanoi og autentisk vietnamesisk mad.
Er du nysgerrig på Hanois andre madoplevelser og spisesteder, så kan du læse mere i denne guide til Hanoi.
Oplev Bun Cha – Hanois ikoniske streetfood-ret
Hvis ikke Pho var nationalretten, kunne Bun Cha nemt tage pladsen som en af de mest elskede vietnamesiske nudelretter og en fast del af hvad man skal spise i Hanoi. Derfor er kan ingen guide til vietnamesisk nudelsuppe i Hanoi laves uden.
Bun Cha er en lækker, traditionel vietnamesisk nudelsuppe med grillet svinekød og risnudler, som menes at stamme fra Hanoi. Denne ret er en af de mest populære i vietnamesiske streetfood-retter og en uundgåelig del af enhver madtur i Hanoi.
Den ikoniske ret serveres med grillet, fedtholdigt svinekød i en skål med suppe, ledsaget af hvide risnudler, friske krydderurter og sprøde bønnespirer, der giver en balanceret smagsoplevelse. Risnudlerne tilsættes suppen som de spises, mens krydderurterne serveres ved siden af. Dertil serveres en lage af fiskesauce, eddike med hvidløg, sukker og chili.
Bun Cha serveres ofte med sprøde forårsruller, der tilføjer en lækker kontrast til det saftige svinekød. Retten er et absolut højdepunkt blandt Hanois madoplevelser – en sand repræsentant for byens gastronomiske arv og et must for madelskere, der vil smage en af Vietnams mest klassiske retter.
Bun Cha’s popularitet har inspireret variationer rundt om i landet, I Sydvietnam er retten blevet til Bun Thit Nuong. Mens den i kystbyen Da Nang i det centrale Vietnam er blevet den lokale specialitet Bun Cha Ca – med fiskefrikadeller, som afspejler byens stolte fiskeritraditioner.
Bun Ngan nudelsuppe med moskusand - en sand Hanoi specialitet
Bun Ngan er en af mine personlige favoritter blandt de vietnamesiske nudelsupper. Det er en regional nudelsuppe fra Hanoi og det nordlige Vietnam, der er blandt Hanois bedste nudelsupper. I min optik altså. Suppen fremhæver virkelig Hanoi-køkkenets dybde og smage, og den serveres med skiver af den aromatiske moskusand.
Resultatet er en naturlig sødme og fyldig smag, forstærket af hvidløg og bambusskud, som tilføjer en nøddeagtig nuance til denne traditionelle vietnamesiske suppe. Det resulterer i en naturlig let sødelig og fyldig smag, som forstærkes af hvidløg og bambusskud, der tilføjer en mild nøddeagtig smag til den komplekse smagsoplevelse. Moskusanden har fast, magert kød og en karakteristisk duft, der kan dele vandene – men retten er værd at prøve.
Nudelsuppe serveres i Hanoi med skiver af moskusand, friske bambusskud, koriander og forårsløg. Bun Ngan er en unik smagsoplevelse og bestemt værd at prøve – den er særligt lækker, hvis der tilføjes lidt chilisauce til retten. For dig, der vil udforske vietnamesisk streetfood og smage retter, som er populære blandt de lokale i Hanoi, er Bun Ngan en mindeværdig oplevelse, der bør være på listen over, hvad man skal spise i Hanoi.
Bun Ca - Vietnams fiskesuppe med utallige lokale variationer
Med to af Vietnams mest berømte nudelsupper og to af mine egne favoritter skal den sidste nudelret være noget særligt. Her passer den oversete vietnamesiske suppe, Bun Ca, perfekt. Bun Ca er en fiskenudelsuppe med stor variation, som man kan opleve, mens man rejser gennem landets regioner. Hvis man er blevet forført af de mange gadekøkkener og nudelretter, er Bun Ca et interessant valg, når man besøger forskellige egne og byer.
I det nordlige og centrale Vietnam stammer Bun Ca fra fiskerlandsbyer og kystsamfund, mens retten i syd er påvirket af Cambodjas køkken og regionens historiske forbindelse til Khmer-riget. Bun Ca findes i mange regionale variationer, der afspejler lokale ingredienser og madkultur. Disse lokale tilpasninger adskiller Bun Ca fra mange andre vietnamesiske nudelsupper. For særligt seafood-elskere er den en spændende mulighed for at smage Vietnams kulinariske mangfoldighed, mens man rejser gennem landet.
I Hanoi er Bun Ca ofte baseret på en syrlig og let tomatsuppe med ingredienser som ingefær, skalotteløg, hvidløg, dild og undertiden ananas, der tilføjer en balanceret sødme. Den serveres desuden med lækre, sprøde, stegte fisk som højdepunktet. Haiphong er kendt for sin gyldne gurkemejebouillon, mens Nha Trang bruger friskfanget fisk og fiskekager. Så kan du gå på jagt efter lokal streetfood og udforske de mange lokale variationer i Vietnam.
Har Vietnams nudelsupper vækket din interesse?
Hanoi er en kulturel og gastronomisk skattekiste, og hjemsted for nogle af Vietnams bedste nudelsupper. Byen er en fantastisk kulinarisk destination, og det gælder i særdeleshed, hvis du vil prøve de små gadekøkkener, den lækre streetfood og de mange vietnamesiske nudelsupper.
Efter et oplevelsesrigt besøg i Hanoi kan rejsen til Vietnam kombineres med bjergene i Nord, højlandet i det centrale Vietnam eller de lange, smukke kyster, hvor du finder historiske byer som Hoi An og idylliske strande.
Har denne guide til vietnamesiske nudelsupper og Hanois gastronomiske oplevelser vækket din interesse? Så kontakt Bambus Rejser, hvis du vil rejse med et personligt rejsebureau, der kender landet indgående. Med over et årtis erfaring og personlig indsigt i Vietnam skaber jeg skræddersyede rejser, der forbinder dig med landets smag, kultur og historie.
Telefon 70 40 42 45
Email post@bambusrejser.dk